divendres, 25 de maig del 2007

Les Enquestes Electorals

Algú de vosaltres creeu en les esquestes que es fan aquestos dies? Penseu que servixen per a algo?

Si parlem de les enquestes domèstiques que posem els ociosos als nostres blogs, jo soc el primer que sé que no aprofiten per a res, mes que per donar-li un poc de vidilla i atractiu al blog. En el meu cas, sols he gastat aquesta ferramenta en dues ocasions i aquestes serien algunes conclusions que he tret.

La primera vegada que vaig fer ús d'una esquesta va ser per preguntar a la gent qui guanyaria la Copa del Rei de basket 07. El primer del que em vaig percatar és que els lectors del blog no eren molt "baskeros" (mes bé, bascosos, jeje), per això no l'he repetida per als play-offs, i que els que vam votar, no teniem ni idea de basket, perque a veure que acertava que anava a guanyar el Barça.

La segon esquesta fa referència a les eleccions municipals, i per suposat que no va a aclarir-me que va a guanyar, això crec que ho sabem tots sense enquestes, però em servix per concloure que els lectors del blog (que s'han interesat per l'enquesta) és gent activa i concienciada, tots tenen clar que votaran i votaran a una opció política -ningú en blanc-. La segon concluisó és que els lectors són simpatitzants de tots els partits i que entra i s'interesa pel blog gent de totes les ideologies, i això a mi, personalment, m'alegra.

D'altra banda, si parlem de les esquestes a nivell nacional que estan fent-se ara per les eleccions autonòmiques, tots sabem que segons la font, el periòdic, la tele,...que les mane a fer o les difundixca, poden arribar a variar considerablement.

A continuació us pose dos enllaços per mostrar-vos alguns errors que poden transmetre les enquestes.


Anàlisi que fa el blog "Malaprensa" d'una enquesta en El Pais sobre els resultats per a la Comunitat de Madrid.


Anàlisi de Rafael Castelló (Professor de la Universitat de Valencia) de l'esquesta del CISS per a la Comunitat Valenciana.
.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Està clar que les enquestes, com qualsevol sistema de predicció estocàstica -com la meteorològica, per eixemple- tenen una serie de factors que s'ajusten o bé tenint en compte resultats reals anteriors o bé l'interés de qui les fa.
En el primer cas -ajustar segons resultats anteriors- tendeixen a ser conservadores, donant més pes a qui ja ha guanyat. Del segon cas millor ni parlar...

Ara, la importància que tenen les enquestes, indiferentment de com estiguen fetes o de la seva validesa, és que hi ha una part de la població que li agrada ser del 'bàndol guanyador', siga quin siga, i son molt influibles per els resultats que donen.

Com dia el meu sogre -castellà- 'quien a buen arbol se arrima, buena sombra le cobija'.

The Vaquerman