dimecres, 30 de maig del 2007

30 de maig, Dia de Canaries

Tots sabem que el dia 9 d'octubre, dia de la Comunitat Valenciana, es conmemora l'entrada a la ciutat de Valencia del rei Jaume I al any 1238.
.
Cada comunitat/regió d'Espanya té el seu dia i cada un conmemora fets diferents responent a diversos criteris:
.
- Fets Històrics: C. Valenciana, Catalunya (11 de setembre - caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbòniques al comandament del Duque de Berwick durant la Guerra de Sucesión Española al 1714, despres de catorze mesos de assetjament), Madrid (2 de maig - alçament del poble de Madrid, front a les tropes napoleòniques), Castella i Lleó (23 abril - derrota comunera en Villalar) i Andalucia (28 de febrer - Mort de Blas Infante, pare de la pàtria andalusa).
.
- Dia del Patró: Galicia (25 de Joliol - Santiago Apostol), Asturies (8 de setembre - Mare de Deu de Covadonga), Cantabria (2on diumenge d'agost - dia de "la Bien Aparecida"), Navarra (3 de desembre - dia de San Francisco Javier), Aragó (23 d'abril - Sant Jordi) i Extremadura (8 de Setembre - Mare de Deu de Guadalupe).
.
- Un fet simbòlic: País Basc (Diumenge de Resurrecció - Alegoria de la resurrecció del poble basc).
.
- Fets polítics de la Transició: Balears (1 de març), La Rioja i Murcia (9 de març) -Aprovació del seu Estatut d'Autonomia-, Canaries i Castella-La Mancha.

Hui és el dia de Canaries, i ells conmemoren l'aniversari de la primera sessió del Parlament de Canaries, que es va celebrar el 30 de maig de 1983, deu mesos després de publicar-se l'Estatut d'Autonomía de Canaries al Butlletí Oficial de l'Estat.

Demà dia 31 de maig, els que estaràn de celebració són els de Castella-La Mancha, que conmemoren que eixe dia de 1983 es van constituir les primeres Corts de Castella-La Mancha. Una peculiaritat d'aquesta festa és que els actes de celebració són cada any a una ciutat distinta.

.