El tercer i últim programa és el del Bloc.
Un programa que posa molt èmfasi en temes medi ambientals, l'agenda 21, el casc antic, la joventut i la participació ciutadana i que ells mateixos defieixen com una proposta "diferent. Busca el benestar social per als ciutadans, el respecte al medi ambient i una administració transparent i participativa". Es pot descarregar a la seua web en les versions en valencià i en castellà. Al igual que el programa del PSOE, no està en versió anglesa, ni es nomena per a res Castalla Internacional.
.
El programa el presenten separat en els següents temes:
- Urbanisme i Medi Ambient
- Societat
- Economia
- Governança i Participació Ciutadana
Encara que els temes generals són menys que els d'altres programes, dins d'aquestos hi han molt punts, dels que intentaré extraure els mes interesants al meu pareixer.
Urbanisme i Medi Ambient
- Estudi integral del casc antic: ajudes per a rehabilitar i millorar les condicions d’habitabilitat.
En el primer punt del programa ja es nomena el casc antic -fins a tres vegades es fa referència a ell en el programa-. Un punt sempre important a tots els programes confeccionats pel Bloc, i pel que mai ha pogut treballar fins ara.
- Reordenar el trànsit de vehicles a partir d’un estudi coherent fet per experts.
La veritat és que el trànsit pel poble és un caos. S'adelanta mes a peu que amb cotxe. De veritat que pot tindre solució?
- Control dels decibels de les activitats sorolloses i molestes. En especial modificar el paviment d’alguns carrers.
Pues si, perque per a l'única cosa que aprofiten els adoquins és per dormir als xiquets en el carro de passeig. A mes, quan pujes amb cotxe pel carrer Biar i aplegues a la punta, pareix que ixques d'una discoteca.
.
.
- Evitar l’erosió amb campanyes de repoblament forestal, fent el posterior seguiment.
Ho pregunte perque no ho recorde. Algun partit proposa algun Pla de Prevencio d'Incendies per al nostre terme municipal?
- Control públic dels aqüífers, informació en temps real des de la web municipal.
Molt interesant, però no és la solució als problemes de l'aigua a Castalla.
- Incrementar el número de carrers peatonals.
- Finançar la instal·lació de depuradores per a les piscines i foses sèptiques per a la depuració de les aigües residuals de les vivendes rurals per tal de reduir el consum d'aigua i evitar la contaminació dels aqüífers.
Em sembla una iniciativa molt bona, però així sols reduiriem el nostre consum (18% del total de l'aigua que es trau dels aqüifers per a l'ús del poble). Com fem per reduir el consum del reste de les extraccions?
Societat
- Dotar zones d'oci nocturn, on no es moleste als veïns. Habilitar un espai on els joves de 14 a 17 anys puguen reunir-se, evitant així que freqüenten llocs mes perillosos.
- Gestionar un servici comarcal de “bus de la marxa”, en prevenció dels accidents de tràfic.
- Programació estable de concerts, teatre, exposicions, cinema i conferències.
- Casa de cultura: arreglar les goteres i instalar calefacció.
.
- Implantar el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys).
.
- Construir un nou centre escolar públic.
No serà tan fàcil com dir-ho, no? Imagine que tindrà molt a dir la Conselleria d'Educació.
.
- Gratuitat dels llibres de texte en l'enseñança pública obligatòria.
- Adquirir una ambulància per a Castalla.
.
- Creació d’un centre d’especialitats hospitalàries a la Foia de Castalla.
Això encara té que ser mes difícil que el Col.legi públic, perque a banda de la Conselleria, tindran que posar-se d'acord tots els pobles de la Foia.
- Reduir les llistes d’espera al Centre de Salut.
Com? Quin pla hi ha per reduir-les?
- Crear un centre de la dona i disposar d’un espai (cases, pisos...) per a casos urgents de maltractaments.
Hi ha que estar concienciats amb aquest tema. Tot el que es faça, está molt bé. També estaria bé, fer algun pla de prevenció.
- Atenció i col·laboració amb tots els grups de malalts: alzhèimer, càncer, simtron,...
Com he dit en altre anàlisi, tota ajuda és poca. Deu ser un tema prioritari.
- Adaptar l’edifici de les vivendes tutelades perquè servisca de residència de la tercera edat.
El cas és fer-lo servir per algo, perque es vergonyos que estiga acabat i tancat.
- Rehabilitació de cases del casc antic per facilitar-les als joves.
- Augment de les instal.lacions esportives, vista la demanda dels ciutadans, amb la creació de zones esportives perifèriques a l’antic matador, al barri de les vivendes tutelades.
Igual algú pot pensar que no deu ser bona la fragmentació de l'esport de Castalla en varies zones, però es que el Poliesportiu no dona per a molt mes, està mal distribuit des del principi i no es pot exprimir mes. Crec que amb esta creació de noves zones, els xiquets farien mes esport, perque el tindrien a la porta de casa, mes prop, i no necessitarien 20 minuts per baixar al poli ni 20 minuts per tornar a casa, a mes de pillar bossa i tot. Crec que seria mes còmode.
- Creació d’un rocòdrom, així com circuits de footing i passeig al llit del riu i a la falda del castell.
- Gratuïtat de les instal·lacions esportives per a tots els castelluts.
Es l'únic programa que promet, explícitament, la gratuïtat de l'esport per als castelluts.
Economia
- Adequar la Fira de Sant Isidre a favor del comerç local.
- Programa per a la rehabilitació d’habitatges desocupats, destinats al lloguer, i creació d’una borsa municipal de l’habitatge de lloguer.
- Ajudes i exempcions fiscals per adquisicions i rehabilitacions al nucli històric.
Governança i Participació Ciutadana
- Facilitar la presentació de propostes per part dels ciutadans/es i impulsar les consultes populars (referèndums) en els assumptes d’interés general.
- Televisarem els plens municipals, adequarem el seu horari al de treball i possibilitarem la participació ciutadana en els plenaris.
Fins ací el repàs al programa del Bloc. Tinc la sensació de haver fet menys comentaris que en altres programes, però també tinc la sensació de que és un programa molt clar en la seua redacció i molt concret amb les tasques a empendre, i per tant molts dels punts parlen per si mateix.
.
.
Amb estes entrades, he vullgut destacar els punts mes importants de cada programa, sense intenció de voler decantar cap vot cap a ningun partit.
Ja som prou majorets per saber el que volem, el que ens interesa i el que anem a votar. Això sí, hem d'anar a votar. El fet d'anar a votar és mes important que el color del nostre vot. Amb una gran participació, fem mes gran la democràcia i aconseguim que el resultat final siga mes satisfactori per tots, ja que és la veu de tot el poble, i no deu ser sols la veu d'una part d'ell. A mes, el fet de no anar a votar equival a votar al partit mes poderós. Si eixa és la teua preferència, no cal que es menejes del sofà, però si no és així, alçat i vota.
.
3 comentaris:
Ací tens algunes aclaracions, ja que malauradament un programa polític requereix de brevetat i concisió, i sempre queden coses per aclarir, i exemples per posar, açò ho he extret de les preguntes de quina castalla volem?, Gràcies pel teu anàlisis i el teu esforç.
Protecció d’incendis:
Mantindrem un cuidat exquisit en la preservació de la massa forestal de les nostres serres, mantenint sempre plenes les caolles dels caçadors perquè els animals puguen beure i perquè en cas d’incendi els bombers tinguen a on carregar les seues bombes i en conseqüència poder actuar de forma més immediata i eficaç.
Instal!larem dipòsits d’extinció en les Fermoses, el Litero, Catí... com el que hi ha a la Font de la Carrasca. La millor política contra els incendis és la prevenció. A més de crear patrulles forestals especialitzades.
Transformarem tot l’entorn del riu Verd, que ara està en unes condicions lamentables, perquè tot el poble puga anar a passejar i fer excursions, picnics...
L’aigua: Pot ser no siga la solució però d’alguna forma hi ha que escomençar, no ?
A més del CONTROL de les extraccions d’Aguas de Jijona, i de la informació pública dels nivells dels aqüífers, el BLOC construirà barreres al llarg dels barrancs per tal de frenar la força de l’aigua en cas d’avingudes, perquè augmente la infiltració al subsòl i es recarreguen els aqüífers. També té molt que vore la massa forestal que tenim a les serres: hi ha experiències de gestió hidrològica-forestal, que demostren que amb la gestió adequada dels boscos s’augmenta la infiltració de l’aigua. Com sempre, ens recolzarem amb els informes dels tècnics i amb la Universitat per a portar a terme esta gestió.
Renovarem la xarxa de distribució de l’aigua, per a evitar les pèrdues que algunes fonts situen en el 30%.
Finalment encarregarem un estudi complet i seriós de l’estat dels aqüíiers del terme, per valorar si les mesures són suficients per aconseguir un objectiu que nosaltres tenim molt clar: fer que el nivell de l’aigua als aqüífers puge.
Centre de salut: “per demanar no hi ha res a pedre, de moment amb el mateix partit a les institucions no ho han aconseguit, la solució és unir forces”
I tractarem el tema de la Sanitat amb l’àmbit comarcal, perquè crec que unint forces amb Onil i Ibi tenim molt a guanyar.
Reduïr les lliestes d’espera, passa per augmentar la plantilla sanitària.
"Ademés el fet de no anar a votar equival a votar al partit més poderós"
Això d'on ho traus?? Crec que no es així. Els vots van al partit al que es vota.
Si votes en blanc o no votes, eixos vots no van per a ningú.
El fet de no votar o votar en blanc afavorix al partit mes votat per l'aplicació de la "Llei d'Hont", que és la que s'utilitza per al repartiment de regidors als ajuntaments, diputats a la diputació provincial, senadors a les Corts i també al Congrés dels Diputats i al Senat espanyol, i suposa un repartiment no exactament proporcional dels vots obtinguts per cada partit.
Per intentar explicar-ho un poc per damunt, ens fixarem en l'Ajuntament de Castalla, on hi ha 13 regidors. En aquest cas, es divideix el nombre total de vots vàlids obtinguts per cada partit, entre el nombre de regidors que hi ha a l'ajuntament.
El partit més votat obtindria un cocient major en eixa divisió, el segon més votat obtindria un cocient menor i aixina succesivament.
El repartiment dels regidors, es fa començant per la llista que ha obtingut un cocient major, després al partit que ha obtingut el segon cocient més alt, etc,.
En les anteriors eleccions municipals, el PSOE, en aplicació d'aquesta llei, es va quedar a una vintena de vots d'obtindre un segón regidor. Al no aplegar al nombre de vots necessaris, eixos vots "sobrants" van permitir al PP obtindre el regidor que feia nou.
És un poc complicat d'explicar, però en el tema de les lleis ja se sap...espere haver-te contestat.
Publica un comentari a l'entrada