dimarts, 20 d’abril del 2010

I els islandesos, que?

.
Cansats estem tots de sentir des de fa més d'una setmana tot el caos creat pel volcà islandés Eyjafjallajokull Com ha afectat cada un dels països europeus i a Europa en general, pèrdues milionàries, gent tirada en les terminals dels aeroports,... però algú es recorda d'Islàndia i dels islandesos? Sembla que se'ls haja tragat el volcà, apenes deuen ocupar un 10% de tota la informació emesa al respecte.

Islàndia no és un país que genere de normal moltes noticies i per tant, imagine que no hauran molts corresponsals i haurà segut impossible enviar a ningú després de l'erupció, però ja podrien preocupar-se per recollir imatges i noticies a través de les cadenes d'allí.
Tan sols Cuatro ha fet un seguiment del que allí passava, no per res, perque estava en la situació contraria, ja que tenia allí un equip de televisió, preparant un programa, i entre que estava aalí i que no podia tornar-se'n...
Per cert, el programa s'emetrà el proper Diumenge a les 21.30 h. Serà cosa de veure.


Un cotxe conduint per una carretera d'Islàndia, en mig de les cendres provocades per l'erupción del volcà. (Foto AP/Oskarsson Omar).

Els agricultors s'unixen per rescatar el ramat de l'exposició a la cendra volcànica tòxica en una granja en Nupur. (AP Photo/Brynjar Gauti).

L'ús de màscara i ulleres de protecció contra el fum es fa imprescindible. (Foto AP/Gauti Brynjar).

Com es veu en les fotos, hi ha certa àrea del pais afectada directament pel les cendres del volcà. La gent ha d'anar en màscares, apenes es pot circular i menejar-se per la zona, i els animals patixen perque no hi ha past en condicions, ja que si es mengen la cendra que el recobrix, acabaran caent-los les dents i, com és d'imaginar, tampoc seu ser molt bo per als intestins.

Però en general, els islandesos estan be. El Govern, aprofita l'erupció com a reclam turístic i la majoria dels ciutadans estan contents per les pèrdues originades en tots aquells països europeus que els van aillar econòmicament, els van impedir ingressar en la Unió Europea i finalment, en octubre de 2008, els van obligar a un reajust econòmic quan van caure en morositat, i fan xistes i bromes al respecte: "They wanted our cash and now have our ash" (Volien els nostres diners i ara tenen les nostres cendres), amb un joc de paraules en anglés, entre cash (diners efectius) i ash (cendra), que recorda l'afonament de l'economia nacional amb un "corralito" financer o congelació dels depòsits, i el reclam de bancs i estalviadors d'Europa pels diners depositats en entitats bancàries islandeses.

Si voleu veure més fotos, algunes d'elles espectaculars, punxeu ací.
.