dimarts, 7 d’abril del 2009

Caidos por Dios y por España

.

Us heu parat a mirar alguna vegada este monument tant singular que hi ha a la porta de l'esglesia?
.
Té pinta de mausoleu, amb una peça de marbre amb formes modernes per a l'època que es faria, amb una creu i amb una inscripció a punt de caure a trossos i on es pot llegir ja a males penes "Caidos por Dios y por España".
.
Estic convençut que molts castalluts no s'han parat mai a mirar-lo i si alguna vegada el llevaren o el substituiren, es preguntarien perquè l'han llevat? amb la mateixa reacció que si llevaren la cabina de telèfons de tota la vida que hi ha a l'altre costat de la plaça -i que també vaig aprofitar per immortalitzar-la amb la càmera, crec que no queda altra en el poble d'eixes característiques-.
.
Cada vegada que he de passar una estona en la plaça de l'esglesia, em quede mirant-lo i sempre acabe preguntant-me el mateix: Si en el seu dia es van canviar els noms dels carrers del poble com la Avda. Jose Antonio Primo de Ribera per Avda. Constitució, la Plaça del Caudillo per la Plaça Major o el Carrer del General Varela pel Carrer Horta la Vila, entre molts altres... No va sent hora ja de substituir també este monument?
.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Vicent si be no recorde mal, amb la llei de la memoria historica, crec que estava previst llevarla, el que ja no se es per que no s'ha retirat. D'altra banda també pense que la gent desconeix que siga un simbol del franquisme i pensen molts que es religios.

Salva

Anònim ha dit...

El Bloc fa 7 anys va demanar que es canviara el monument per un altre en homenatge a totes les víctimes de les guerres, de la violència i del terrorisme, i en favor de la pau.

El PP ho va rebutjar. La Llei de Memòria Històrica "obliga" a retirar els monuments franquistes, però depén de la voluntat política fer-ho o no. Al final, és l'ajuntament el que ha de pagarli a l'empresa que fa la plaqueta nova i a l'obrer que la canvia. I si no vol no ho fa.

Anònim ha dit...

El que està clar és que a aquest poble sembla que el més important és llevar coses: ens lleven els arbres de l'avinguda, ara volen modificar la placeta de l'Hostal i l'última és llevar el monument de l'església.

En pocs anys a Castalla no la coneixerà ni la mare que l'ha parit!

María