diumenge, 14 de març de 2010

Onil en el record

.
Este cap de setmana he tingut ocasió de visualitzar un centenar de fotos antigues d'Onil, a més d'escoltar les corresponents històries que reporten al veure-les.
D'entre totes les històries, em vaig quedar amb un parell que, els colivencs sabran de sobra, a l'igual que nosaltres sabem les nostres històries de Castalla, però com a castellut em semblen molt curioses ja que fan referència a un parell de monuments que veiem cada vegada que visitem el poble veí.La primera foto és de "El xorro de la plaça" que tots hem conegut enfront de l'Ajuntament, al cap avall del carrer del Nostre Senyor Robat.
En el muntatge que he fet es pot veure les diverses modificacions que ha viscut la font des del segle passat fins a estos dies, que tots la coneixeu amb l'acabat alicatat, degut a l'última reforma que es va portar a terme als anys 80.
Però independentment de les diverses transformacions que ha patit el xorro, el que més em va cridar l'atenció és el fet que la font estiguera en mig de la plaça, fet que em va recordar la font de l'Ajuntament de Castalla.La segona foto és de l'antic Ajuntament, que estava enfront de l'actual. Ara, l'actual edifici ubicat al seu lloc és el que alberga les oficines de la CAM.
El que em va cridar l'atenció, a banda de conèixer que Onil tenia abans altre edifici consistorial, és el fet que la porta d'aquell Ajuntament, que data de 1874, és la porta que ens reb quan apleguem a Onil, en la rotonda que hi ha a l'altura del Convent i que segur que tants noms li hem tret els castelluts.

A partir d'ara, estos dos monuments, entre altres, segur que els veure d'altra manera.
.

2 comentaris:

The Vaquerman ha dit...

Parlant de històries, ja m'he trobat moltes voltes amb la història de que Castalla tenia fama de ser el lloc on es feia la 'operació' als 'Castrati'. Supose que tots sabem de quina operació es tracta....

Algú sap si això és cert o simplement és que algú ha fet una associació de paraules?

Inclús hi ha una entrada a la wikipèdia parlant del tema.

Vicent Quiles ha dit...

Donç no coneixia eixa història, però tampoc la negaria. Ja saps que Castalla s'ha caracteritzat de sempre per tindre una gran diversificació d'industries i treballs. Igual ens ve de llarg, jeje.