dilluns, 3 d’agost del 2009

Les cabanyueles d'agost

.
Imagine que molts de vosaltres haureu sentit parlar de les cabanyueles d'agost. A mi sempre ha segut un tema que m'ha fascinat des de ben xicotet quan sentia parlar d'elles al meus iaios.

No em negareu que el mes d'agost és un mes molt variable en quant a l'oratge i que, encara que siga un mes calorós, no té comparació amb la calor de juliol.

Les cabanyules d'agost són aquells dies del mes d'agost que t'orienten, t'indiquen l'oratge que farà durant el reste de mesos de l'any.
Hi han varies teories sobre les cabanyueles. Jo sempre he pensat o he cregut que les cabanyueles eren els primers 12 dies d'agost, i que el dia 1 era la de Setembre fins al dia 12 que era la d'agost del proper any.
Ultimament em convenç altra teoria que em sembla més completa i que molta gent que té la seua horteta per a us particular, s'apunta el que marquen les cabanyueles per decidir alguna vegada quan ha de plantar la collita del moment o fins i tot quan és el moment ideal per regar-la.

La teoria és la següent: Els 12 primers dies d'agost marquen l'oratge del primer 15 dies de cada mes, començant pel dia 1 d'agost que marca els primers 15 dies d'agost i finalitzant el dia 12 que marcarà els primers 15 dies de juliol del proper any.
I desprès venen "les retornades". Els següents 12 dies, del 13 al 24 d'agost, marquen l'oratge que farà en la segona quinzena de cada més però, esta vegada, en sentit invers, és a dir, el dia 13 marcarà l'oratge de la segona quinzena del mes de juliol, fins al dia 24 que marcarà l'oratge de la segona quinzena del mes d'agost.

Intentem deixar-ho més clar:

1 d'agost: Marcarà l'oratge dels primers 15 dies del mes d'agost.
2 d'agost: Els 15 primers dies de setembre.
3 d'agost: Octubre
4 d'agost: Novembre
5 d'agost: Desembre
6 d'agost: Gener
7 d'agost: Febrer
8 d'agost: Març
9 d'agost: Abril
10 d'agost: Maig
11 d'agost: Juny (el dia del meu aniversari. Sol fer bon dia, jeje).
12 d'agost: Juliol
13 d'agost: Marcarà l'oratge de la segona quinzena de juliol.
14 d'agost: La segona quinzena de juny.
15 d'agost: Maig
16 d'agost: Abril
17 d'agost: Març
18 d'agost: Febrer
19 d'agost: Gener
20 d'agost: Desembre
21 d'agost: Novembre
22 d'agost: Octubre
23 d'agost: Setembre
24 d'agost: Agost. No li trobe molt sentit que ens marque l'oratge de la segona quinzena d'agost, si ja estem a 24.

Per exempre, ahir dia 2, sobre el mig dia, havien nuvols que marcaven aigua. Es possible que entre festes de Castalla i festes d'Ibi, fassa alguna gota. Estarem atents.
.
Altre dia parlarem de la Lluna i els seus efectes sobre els terrícoles.
.