dilluns, 2 de febrer del 2009

2 de febrer, La Candelaria

.
Si a la Candelaria flora, l'hivern està fora.

No se si us haureu fixat en el detall, però tots els anys per ara, acostumaven a estar ja els ametlers en flor... per acabar gelant-se més avant. Enguany, l'hivern està fent-se pesat i llarg. Tal vegada és un hivern com els d'abans, o tal vegada hauria de ser tots els anys així per a no notar el canvi climàtic i totes eixes coses, però que voleu que us diga, estic d'hivern que bufe.

Hui és el dia de la Candelaria. Per a mi, sempre ha segut el dia que fan una missa on et donen un ciret per a encendre'l durant la cerimònia.
Ara que, gràcies a Julia, reprenem moltes de les tradicions abandonades des que erem xiquets, m'he volgut documentar sobre esta (i moltes altres) festivitat.

La Candelaria es celebra quaranta dies després del Nadal, marca el final dels Nadals -és per això que molta gent, lleva el Betlem de Nadal estos dies-, i commemora el dia que Jesuset va ser presentat en el Temple per els seus pares, segons la tradició jueua -és per això també que un diumenge d'estos, els pares que han batejat durant el darrer any, van a la cerimònia on presenten el seu fill a l'esglesia-.

Perquè et donen un ciri? Abans, fa molts segles, l'acte més important i cridaner d'esta festivitat era la Processó de les candeles, d'ahí li ve el nom de Candelaria, i té l'origen al segle VII, quan el Papa Sergio I, va disposar que es solemnitzaren amb una processó les quatre festes marianes més significatives per la seua antiguitat: l'Assumpció, l'Anunciació, la Nativitat i la Purificació.
.
Ah, i demà Sant Blai. Si Julia vol, a beneir el rotllo. Quins records. Temps aquells que es beneien els rotllos a les 9 del matí, feies tard a classe, i amb les portes tancades del recinte escolar, havies de saltar la tanca....per acudir a classe...igualet que ara.
.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Mes que candelaria, jo diria calendaria, ja que aquesta festa està lligada al calendari antic dels llauradors com l'inici de l'epoca de fer plansons ja que es quan començen a germinar algunes llavors.

Es l'hora de comprar gotets de plàstic i de preparar les llavoretes per a una bona horta futura, ho recomene, aprofitant que vivim a un poble on no falta 'terme', especialment en temps de crisi.

The Vaquerman en www.forocastalla.es