dilluns, 9 de febrer del 2009

La desocupació a Castalla

.
El passat dijous vaig llegir en Castalla al dia, la nova dada mensual de l'atur a Castalla. 58 aturats més en el mes de Gener, el que eleva la xifra total a 838 persones.
A continuació vaig fer este comentari a la noticia:

"Algú podria averiguar/facilitar el total de població activa de Castalla? Seria la millor manera de mesurar el grau de gravetat d'esta data de parats."

A continuació, un sol comentari com a contestació d'una amable persona (anònima), a la qual li agraïsc el comentari:

"Vicent, crec que dona igual la població activa. No vullgues mirar en perspectiva un fet que es molt greu i que es dramatic per a les persones que están aturades. La població activa es indiferent, lo que realment importa es que hasta fa molt poques dates el aturament en Castalla era prácticament inexistent. A més a més hi havia treball per a persones extranjeres que en molts casos ja sen han anat."

No sé el que s'entendria en el meu comentari. Sols buscava que algú m'ajudara a donar-li una lectura més rellevant -i menys gelada- a la noticia i a les xifres. Així que com seguia pegant-li voltes, m'he posat a la faena.

*M'agradaria que si totes estes xifres es pogueren concretar millor i manejarse números més fiables, m'ajudàreu a aconseguir-ho.

Us explique:
.
- He pillat totes les dades que he trobat a internet sobre l'atur a Castalla dels darrers 15 mesos: Castalla al dia, Castalla.eu, las provincias,.... i les he recopilat en una gràfica per poder veure-les totes juntes.
.
- Després he buscat la millor manera de reflectir la població activa del poble. Sols he aconseguit, per mitgà de la diputació, les dades de la població adulta -entre 16 i 64 anys- que és la que està en disposició de treballar (en principi). El total és de 6.895 persones (actualització de la Diputació d'Alacant a 19 de gener de 2009).


Amb estes dades es podrien traure moltes conclusions, però sols un parell:
.
- Pillant sempre com a població activa els 6.895 persones, en quinze mesos hem passat a tindre a Castalla una taxa de desocupació del 4,52% (312 aturats) al 12.15% (838 aturats). Anem camí de triplicar la taxa.
.
- Sols en els darrers 6 mesos, des de Festes fins ara, hem passat del 8,32% (574) al 12,15% (838). El que suposa un increment del 50% en 5 mesos.
.
Algunes consideracions a tenir en compte:
.
- Fa 15 mesos, no seriem 6.895 persones en edat de treballar, per tant la taxa seria un poc més del 4,52%, és per això que he posat que estem a punt de triplicar-la i no que ja l'hem triplicat.
.
- El total de població adulta -6.895-, no considere que siga el total de població activa (definida com aquella quantitat de persones que treballa o que busca treball), ja que hi hauran diverses persones dins d'eixa franja que no computaran com a tal. Estic referint-me, per exemple, a gent amb alguna discapacitat o impediment per treballar, o simplement, les mares de la nostra generació, que abans s'han partit la crisma fent "batetes" o en una cotxera, però mai han estat apuntades a les llistes de l'atur, ni ho estaran, perque no entra en els seus plans desenvolupar altra tasca que no siga la de portar casa i criar als nostres fills, que no és poca.
Per tant, eixa xifra de 12,15%, augmenta considerablement.
.
- En un any, l'atur a Espanya ha passat de poc més de 2 milions a 3,2 milions i molts especialistes pronostiquen que a finals d'any, eixa xifra podria aplegar a 4 milions, teoria a la que jo m'apunte. Fins i tot, el Govern, ja parla de no aplegar a eixos 4 milions com un dels seus objectius prioritaris. Ja no parla de poder reduir els 3,2 milions, parla de que no augmente.
Si es cumplix el pijor dels pronòstics, calculeu fins on pot disparar-se la taxa a Castalla.
.
Espere que una vegada aplegats fins ací, tots estos números i dades, ens valguen per a pendre conciència del problema que se li presenta a Castalla en un futur no massa llunyà.
.
Qualsevol consideració, comentari, dada,... que ajude a purificar i donar-li sentit a estes xifres, feu-me-les aplegar. És un tema important que no deu quedar-se en una xifra gelada que llisguem mensualment. Es mereix un gran debat.
.