dijous, 27 de setembre del 2007

Una per a "Surdos"

Com la majoria de vosaltres sabreu si teniu certa relació amb mi, jo soc esquerrà.

Ve al cas perque m’he trobat en un diari un article d’un columnista, també esquerrà, que parla sobre el tema i m’ha despertat la curiositat per saber mes coses al respecte. I la veritat és que el tema dona per a molt.
.
Estes son algunes curiositats que he llegit:

Una cosa sembla prou clara, abans de naixer ja està escrit en els teus gens que serás esquerrà, cosa que també explica el documental "En el vientre materno" de National Geographic (que també el recomane).

Es diu que els esquerrans vivim menys anys. Hi han molts estudis que demostren que són pocs els esquerrans per damunt dels 60 anys, encara que no em preocupa molt esta dada, perque tinc entes que fa 60 anys –i algun menys- no estaba molt ben vista la gent amb eixe “defecte” per el que se’ls obligava a corregir-lo, i ara es normal que siguen drets.
.
Un estudi de científics holandesos revela que les dones esquerranes doblen la probabilitat de patir cáncer de mama. L’estudi per fer esta afirmació, es basa en que potser fora a causa d'una elevada exposició a hormones sexuals abans del naixement que, a més de poder induir el caràcter d´esquerrà, provocaria canvis en el teixit mamari.

Un gen té part de ‘la culpa'. El per què som esquerrans, no està molt clar. Però este agost es va descobrir el gen LRRMT1, del que es sospita que modifica el desenvolupament de l’asimetria en el cervell –el costat dret controla les emocions i l'esquerre el llenguatge, però en els esquerrans sol estar canviat–. A mes, estos “malvats científics destres” no volen que descansem tranquils, perquè diuen que este gen podria incrementar el risc de desenvolupar esquizofrènia.




Si voleu saber mes sobre el tema, podeu consultar la definició d'esquerrà que hi ha a Wikipedia.
.