diumenge, 12 d’agost del 2007

Comunitat Valenciana des de l'aire

Portava gravant uns quants programes de la sèrie "Comunitat Valenciana des de l'aire", esperant a veure l'Alcoià i la Foia de Castalla, i ahir, quan per fi ja toca...vaja decepció. Si el vau veure, no cal que us diga res, però si no, us conte algunes coses.

L'Alcoià el comencen per Banyeres i quan l'helicòpter aplega a Onil, comença "l'espectacle": D'Onil, destaquen l'elaboració del seu oli, abans de dir que és la cuna de la nina a tot l'Estat, nomenen la fortificació que acull l'ajuntament i l'esglesia i arreen camí de Castalla, on destaquen la fortificació d'origen musulmà (Castell) per comparar-la amb la de Tibi ¿?. Unes vistes de l'Ermita... i de Castalla Internacional !!!, i cap a Tibi, que no hi ha res mes que destacar de Castalla.

Apleguen a Tibi i ahí si que s'acaben de lluir. Resulta que, Tibi és la cuna del joguet des de fa mes de 100 anys, atribuint-li l'oritge de tot, a la famosa tartana de llanda. Allí, segons ells, destaca l'Institut Tecnològic i el museu del joget, mentre es recreen amb unes imatges de la Vaca... de Tibi, menys mal.

Arrea cap a Ibi, mostren imatges de l'Emita de Santa Llúsia, d'un parc i del Monument als Reis Mags... mentre la "veu en off" no té res que dir ni destacar. Increible. Si fora d'Ibi estaria content.
.
Despres de veure-ho, vaig pensar que l'animal (semblava un cèrvol dels que té el Fumat al xalet) que mostren quan parlen de "la llibertat per a la vida salvatje" a la Serra Mariola, l'havien soltat ells per a fer el programa, perque vaja, "vida salvatje" per açí, algun jabalí per la nit i poc mes.

En que es basaran per destacar l'esglesia de Salines o de Pedreguer, per exemple, i no destacar les de Castalla o Ibi? En que es basaran per destacar la rica història de Villena i no dir res de la Foia de Castalla? I sobre tot, quí escriurà els guions i d'on ixiran? ... Canal 9
.
Es una llàstima que un programa que podria ser una peça important dins la videoteca de tots els valencians, acabe sent un programeta per aquest tipus de detalls.
.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No sé de què ens estranyem.

Castalla mai havia sigut ruta principal, i la foia és la zona més desconeguda del sud valencià.

La principal ruta econòmica havia sigut la costanera, de València a Alacant per la Marina. Després, amb l'autovia de Madrid, despunta l'economia del calcer de la zona del Vinalopó i la de l'horta del Baix Segura.

Si acàs, l'exepció és Alcoi. Les línies fèrries que la uneixen amb Gandia primer (i ara desapareguda) i amb Xàtiva després la convertixen en la principal ciutat industrial de principis del segle XX.

Cap destacat industrial, polític o intel·lectual fa situar la foia de Castalla en el mapa. Ni tan sols el gran desenvolupament de les industries del joguet aconseguixen situar-la com a centre industrial, ja que no deixava de ser una industria de temporada.

Una prova de tot això és l'obra del naturalista Cavanilles, l'obra més exhaustiva de descripció paisagística, botànica i zoològica, cultural i sociològica feta mai. Passa per la foia de Castalla de gaidó, mentres que descriu detalladament Xixona i Bocairent.

Mai hem sigut res. No ens han conegut ni en València ni en Alacant.

Podíem haver aprofitat més la situació que ens brindàren personalitats de principis dels anys 80 com el conservador Emilio Attard, el socialista García-Miralles o l'escriptor i nacionalista Enric Valor, però unes voltes per desconeixement, altres voltes per odis i rancúnies irracionals, vam rebutjar referents de primera magnitud que ens hagueren pogut situar en la primera línia de notorietat.

Hem perdut molts anys. No podia haver-se presionat abans per tenir unes infraestructures de més qualitat en l'època socialista? No podríem haver aprofitat Enric Valor perquè Castalla fóra la seu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua? Per a quan tindrem el ferrocarril?

Encara no estem en el mapa, Vicent. Mentre siguem una sucursal del poder polític, sense plantar cara, no sabrem donar a conéixer el que som ni el que tenim.

No és culpa d'ells, és nostra.

Vicent Quiles ha dit...

Hi han comentaris que entenc que siga millor signar-los com "anònim", però aquest...és una llàstima que no vaja signat.

De tota manera, moltes gràcies pel comentari. Aquestos comentaris són els que enriquixen els blogs castelluts.

Anònim ha dit...

de casualitat he visitat la teua pagina... m'agradat, esta be... encara que estaria millor si utilisares les normes valencianes de la RACV. salut.