dilluns, 20 d’agost del 2007

25 anys de CD's

Ara fa 25 anys, el 17 d'agost de 1982, naixia el primer CD (compact disc) a la fàbrica de Philips a Hanover (Alemanya), provocant una revolució en el món de la música que ningú haguera pogut imaginar.

En els anys 90, el CD pràcticament va tombar al disc de vinil i el seu ús es va ampliar a noves aplicacions, com les del CD-Rom o el DVD, i en 25 anys, s'han venut 200.000 millons d'unitats.

Inicialment, Philips va desemvolupar la idea de grabacions digitals d'imàgens i va crear un CD de color del tamany d'un disc de 33 revolucions, però el "videodisc" no va tindre aceptació entre el públic, fet que va portar als inginyers de Philips a fabricar un disc mes xicotet, dedicat únicament a so.

Els inicis del CD són modestos, llimitánt-se a la grabació del disc 'The Visitors' de ABBA, un dels grups estrela de Polygram, filial de Philips, i una grabació de la 'Sinfonía Alpina' de Richard Strauss baix la batuta de Herbert von Karajan.
En un primer moment, Philips sols va produir 200 CD, principalment de música clàssica, perque la calidad sonora que traien era ideal per als seguidors d'aques tipus de música. A mes, el preu dels lectors tampoc ajudava, 1500 € de hui en dia.

El CD va despegar lentament, però en 1985, un grup estrela de l'època, Dire Straits, va llançar el disc 'Brothers in Arms', en la que suposava la primera grabació exclusivament digital.
Aquest àlbum va vendre més d'un milió de còpies i va establir al CD com el soport del futur per a la música.

Ara, amb l'explosió de la música descarregable, els lectors MP3 i els IPod, alguns dupten de que el CD cumplixca els 30 anys. Si és així, pronte ho sabrem.
.