dijous, 4 d’agost del 2011

La prima de riesgo

La paraula de moda esta setmana en tots els noticiaris, diaris,... és "La prima de riesgo", allò que ens té que preocupar i evadir de tots els nostres problemes particulars reals.
Ara que alguns comencen les seues merescudes vacances i altres segueixen patint les vacances obligatòries que suposa d'atur, no hi ha res més important que la prima de risc.

Però qué és la Prima de risc i com ens afecta als espanyolets "de a peu"? Perque no és precisament la cosina de ningun famós...

La prima de risc, que encara que no ho parega, sempre ha estat ahí, però sembla que acabe de despertar -com l'almorrana, vaja-, és el diferencial, el sobrepreu al que ha de col·locar l'Estat en qüestió la seua Deuda Pública respecte a la Deuda alemanya -que és la que es considera la més segura- per a que els inversors la troben atractiva i la compren.
Estos dies ha aplegat fins a 408 (jo preferisc dir 4,08, ja que els interesos s'expressen en punt percentuals, i així no em lie), el que vol dir que el Bono espanyol a 10 anys cotitza amb una rentabilitat per damunt del 6%, ja que la Deuda alemanya es paga a poc més del 2%.
Esta prima puja i baixa en funció de la demanda de la Deuda alemanya. A més por, més demanda de la Deuda alemanya, ja que es considera que per molt mal que vaja la cosa, els alemanys paguen segur. Això fa que si vols que es compren la teua Deuda, la tens que fer atractiva, i no hi ha millor atracció que pagar-la més cara.

I com afecta la prima de risc als espanyolets?

Principalment impedix la creació de llocs de treball y afecta també al consumidor que ha d'acudir al banc a demanar crèdit, perque l'haurà de pagar més car, ja que al igual que a l'Estat, als bancs també els costa més colocar la seua deuda particular.


El que també deurien dir-nos i hauriem de saber és que la prima de risc és un factor a tenir en compte a l'hora de acudir al rescat financer d'un país.
He escoltat en algun noticiari que no hi ha que patir, entre altres coses perque quan es va rescatar a Grècia, la prima de risc la tenien al voltant de 560 i que nosaltres estem en 400, però el que no diuen es que a principis d'any la nostra prima de risc no aplegava als 200, es a dir, que en set mesos l'hem duplicat... i un poc més.

I també, perquè ningú ens explica quins factors, valors, circumstàncies,... s'han de donar perque vinguen a rescatar-nos?
I més important, quines conseqüències tindria per als espanyolets un rescat financer?.

Però això ja ho deixe per a un altre post, que si heu aplegat fins ací ja es per donar-vos l'enhorabona.

2 comentaris:

The Vaquerman ha dit...

El que jo no entenc de tota esta questió és, si tots deuen diners (inclús els EEUU, els amos de la energia, els veritables 'diners' de hui en dia) ... a qui li deuen? als venusians?

Vicent Quiles ha dit...

Es difícil d'entendre... i d'explicar que els suposats països rics i desenvolupats funcionen TOTS a crèdit. Com tu be dius, tots deuen diners.
A qui? Imagine que als amos i senyor reals del món, als megabancs, a les megafortunes... Has sentit parlar del Club Bilderberg?