dijous, 21 d’abril del 2011

Perquè puja i baixa la Pasqua?

Després d'este trimestre tant llarg, molt s'hauran preguntat perquè cau tant alta la Pasqua enguany? Quin és el motiu pel que puja i baixa cada any? Hui, Dijous Sant, pot ser un bon dia per explicar-ho.

Com tantes altres coses, la lluna té la seua paraula i part de la culpa, a més del fet de fer coincidir la Pasqua Cristiana amb la Pasqua Jueva.

Conta la història, que la nit en la que el poble jueu va sortir d'Egipte, era una nit de lluna plena, fet que els va permetre prescindir de les làmpares i així no ser descoberts per els soldats del faraó.

Per recordar este esdeveniment, els jueus celebren cada any la Pasqua Jueva, coincidint sempre amb una nit de lluna plena.

Per tant, es podria assegurar que el primer Dijous Sant de la història, quan Jesús va celebrar la Pasqua Jueva amb els seus deixebles, era una nit de lluna plena i eixe seria el motiu pel qual l'Esglèsia fixa el Dijous Sant en la lluna plena que es presenta entre els mesos de març i abril.

Eixe dia i eixa data constituïx el centre de l'Any litúrgic, cosa que fa que el reste de dates i celebracions també pugen i baixen, com el dimecres de cendra (per eixe motiu les Carnestoltes tampoc tenen una data fixa).

Explicat tot açò , a mi em queda un dubte. Lluna plena, hi ha una cada mes, perquè no es va celebrar en març?

Mirant les llunes de març (Dissabte, 19 de març) i la d'abril (Dilluns, 18 d'abril), S'ha celebrat en abril perque s'agafarà com a referència la lluna plena més pròxima al proper dijous?.
.

2 comentaris:

Diaz-Mataix ha dit...

Hola Vicent
S'agarra la primera lluna plena de la primavera. O siga, sempre després del 21 de març.
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/04/18/ciencia/1303136126.html
Lorenzo.

Vicent Quiles ha dit...

Moltes gràcies, Lorenzo.